littekentherapie

Littekentherapie

Een litteken ontstaat bij diepe schade aan de huid door brandwonden, een ongeval, huidziekten of chirurgie. Een litteken is hard van structuur en kan cosmetisch storend zijn. Het kan klachten geven zoals collageenophoping, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking.
Door littekentherapie kunnen deze klachten verlicht worden en kan het litteken mooier genezen.
Hiervoor maken we gebruik van verschillende technieken.

Littekenmassage

Bij littekenmassage wordt de huid opgepakt en “gerekt”. Hierdoor worden eventuele bewegingsbeperkingen, als gevolg van het litteken, verminderd en/of opgeheven. Deze manuele technieken kunnen bij bepaalde littekens ook zorgen voor vermindering van jeuk, pijn, roodheid en verdikking van het litteken.

Kinesiotape

Deze taping-techniek heeft een soort “liftende werking” op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de onderhuid zodat de spanning op het litteken afneemt.

Endermotherapie

littekentherapie

Endermotherapie wordt vaak toegepast bij fibrose, brandwonden en verkleefde littekens. Het is een diepe, mechanische bindweefselmassage aan de hand van het  LPG-toestel. Dankzij deze techniek kan je  die verdikkingen wegwerken en het litteken soepeler en egaler maken.

Aantal benodigde behandelingen

Het aantal behandelingen is vooraf moeilijk aan te geven. Uiteraard is dit afhankelijk van de grootte van het litteken, het herstellend vermogen van de huid en uw wensen. Een behandelperiode kan variëren tussen de 2 maanden en 2 jaar.

Vergoeding Littekentherapie

Littekentherapie wordt deels vergoed worden door de mutualiteit op voorschrift van uw arts.

Karen volgde de opleiding littekentherapie aan de Scar Academy. Ze is dan ook de geschikte persoon om jouw litteken te evalueren en de passende technieken, in overleg, toe te passen.

Maak hier je afspraak online :

litteken

Als alles goed gaat na een keizersnede, ontstaat er een mooi litteken. Het is een heel dun wit streepje geworden.  Echter, soms kan er tijdens het herstelproces iets fout lopen nl. onderhuidse, niet zichtbare verklevingen. Het is alsof je buik thv het litteken wat naar binnen wordt getrokken, de plaats rond het litteken voelt doof en anders aan en je hebt weinig controle over je bekkenbodem- en/of buikspieren.

keizersnede

Hoe ontstaat littekenweefsel na een keizersnede ?

Bij een keizersnede wordt door verschillende lagen gesneden nl. huid, vet, bindweefsel en buikvlies. De buikspieren worden opzij gelegd en de baarmoeder wordt vrijgemaakt door de blaas naar beneden te schuiven. Dan wordt er een kleine snede in de baarmoeder gemaakt om het kindje te laten geboren worden.
De doorgesneden lagen moeten nadien ook weer aan elkaar groeien, hiervoor worden ze gehecht. Tijdens het herstelproces wordt er nieuw bindweefsel aangemaakt zodanig dat de wonden kunnen genezen, echter dit littekenweefsel is stugger en van mindere kwaliteit dan normaal weefsel en er kunnen dus verklevingen ontstaan op het niveau van de huid, de spieren en het bindweefsel. Je litteken is slechts het tipje van de ijsberg en gaat dus in feite veel dieper dan jij kan zien.

Hoe kan jij weten of er verklevingen zijn thv je litteken ?

• Pijn aan je schaamlippen of rondom je schaambot wanneer je opstaat
• Pijn bij gemeenschap
• Het gevoel dat je je buikspieren niet aan kunt spannen
• Urineverlies bij inspanning
• Pijn in je liezen, lage rugpijn of bekkenpijn
• Gevoelloosheid rondom het litteken
• Harde stukjes/bobbels op sommige plekken van het litteken
• Een stijf/gespannen gevoel rondom het litteken
• Darmklachten, zoals prikkelbaar darmsyndroom

Dit zijn klachten van allerlei aard waarbij men daarom niet in eerste instantie denkt aan littekenweefsel.

De behandeling : Littekentherapie en oefentherapie.

Doorgaans mag je 6 weken na je bevalling rustig beginnen met littekentherapie en versteviging van je buik- en bekkenbodemspieren.
Het doel van littekentherapie is ervoor zorgen dat je litteken soepel kan bewegen in alle richtingen. Dit bereik je met GAF-massagetechnieken en de LPG-techniek.

lpg

Hoe meer een litteken wordt gemanipuleerd en gestretcht, hoe zachter en soepeler het weefsel wordt. Zo verklein je dus de kans op verklevingen en daarmee de kans op het krijgen van lichamelijke klachten. Een litteken dat in alle richtingen kan bewegen sluit beter aan op je normale bindweefsel, omdat de huid ook in alle richtingen hoort te bewegen.
Littekenmassage kan soms pijnlijk zijn, omdat het weefsel dat (eventueel) verkleefd is een verminderde bloedtoevoer heeft. Maar uiteindelijk zal deze pijn verminderen, zelfs verdwijnen, wanneer je litteken elastischer wordt.

Ook een uitgebalanceerd trainingsschema voor buik- en bekkenbodemspieren zorgt voor een actieve stretch rond je litteken. Let wel dat je steeds eerst je bekkenbodem goed onder controle hebt vooraleer je je buikspieren traint. Ik, persoonlijk, ben grote voorstander van Pilates-oefeningen, aangezien je hierbij op je eigen tempo alle spieren rond buik, rug en bekken traint met aandacht voor de correcte uitvoering van de oefeningen. Ik raad hierbij ten zeerste aan eerst wat privé-sessies te volgen vooraleer je je aan groepslessen waagt. Lees hiervoor m’n blog

Kan een litteken na maanden of jaren ook nog worden behandeld ?

Ja! Ook al ben je jaren geleden bevallen, dan heeft littekentherapie nog steeds zin.
Het littekenweefsel, net als al ons andere bindweefsel, vernieuwt zichzelf voortdurend. Een litteken dat nog ‘vers’ is, 6-8 weken oud, vernieuwt zich sneller en is daardoor makkelijker te behandelen. Ofwel, de behandeling slaat sneller aan. Een ouder litteken vernieuwt zichzelf ook nog steeds, maar in een trager tempo.
Een litteken dat nooit is behandeld wordt meestal erg gevoelig, of pijnlijk, bij aanraking. Door het litteken specifiek te masseren neemt de bloedtoevoer naar het litteken toe en dit maakt dat het litteken minder pijnlijk aanvoelt.

litteken

Zoals je hebt gelezen gaat het herstellen van een keizersnede niet alleen over voldoende rusten en daarna weer aan de slag in de fitness. Hoe je je litteken verzorgt, heeft een grote invloed op hoe goed je lichaam functioneert na je bevalling. Zowel op de korte, als op de lange termijn.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.