wintertijd

De klok wordt weer verzet en daarmee gaat de wintertijd in. De dagen worden steeds korter en het wordt kouder. Brrr! Ik moet er persoonlijk altijd heel erg aan wennen, vooral de dagen net nadat de klok is verzet. Doordat het eerder donker wordt, word ik ook eerder moe in de avond. Wat dat ene uurtje een verschil kan maken zeg!wintertijd

Minder actief

Ik merk ook echt dat ik minder actief ben als het eerder donker is. In de zomer ga ik er op uit, in de avond nog even sporten, een terrasje doen, gezellig samen de barbecue aan en noem maar op. Zodra het guurder en grauwer wordt buiten, heb ik heel erg de neiging om gezellig in de zetel onder een dekentje te kruipen met een kop, gloeiendhete thee.

De verleiding tot snacken is dan ook een stuk groter en omdat ik (bijna) niks meer uitvoer, worden die extra koolhydraten ook niet meer verbrand. Niet gek dat meestal in oktober en november mijn broeken weer ietsjes strakker gaan zitten. Met de feestdagen voor de deur en een halve lock-down is dit niet zo’n goed begin Voor velen herkenbaar denk ik, want dit is niet zo gek, iedereen heeft namelijk “last” van het resetten van de biologische klok.

 

Een goed dag- en nachtritme is dan ook erg belangrijk voor je gezondheid!

Een toenemend aantal epidemiologische studies toont aan dat een korte slaapduur of slaapstoornissen een negatief effect hebben op de stofwisseling, in het bijzonder bij obesitas en bij diabetes type 2. Ik zal je hieronder wat meer uitleg geven.

Diabetes type 2

Melatonine en insuline

Het hormoon melatonine heeft ook weer met het hormoon insuline te maken. Melatonine zorgt ervoor dat we moe worden en in slaap vallen, en insuline speelt een rol bij de glucose- en vetstofwisseling. Als melatonine in de nacht netjes hoog is, dan is overdag je insulinegehalte laag. Als je dus slecht slaapt en je melatonine niet hoog is geweest dan krijg je overdag een te hoog insulinegehalte. Regelmatig een teveel aan insuline in je bloed is niet goed. Je stofwisseling wordt hierdoor verstoord en je lichaam kan minder goed vet afbreken. Hierdoor word je dus dikker.

Als jij een paar nachten veel te kort slaapt dan wordt je lichaam ook minder gevoelig voor insuline. Het wil eigenlijk zeggen dat je lichaam minder goed in staat is om de glucose (suiker) op te nemen. Hierdoor kan diabetes type 2 ontstaan.

Obesitas

Ook kun je het vet minder goed verbranden als je niet goed slaapt. Terwijl je slaapt vinden er in je lichaam namelijk allerlei ‘herstel’processen plaats. Tijdens een goede nachtrust wordt als het ware ons hele systeem gereset, zodat jij ’s ochtends weer lekker fris opstaat. Voor deze processen is natuurlijk ook energie nodig en die energie komt tijdens het slapen vrij door het verbranden van jouw eigen vet! Als je ’s nachts niet goed slaapt zal je lichaam je vetten dan ook niet optimaal kunnen verbranden.

Leptine en ghreline

Weinig slaap:
Leptine ↓ = minder verzadigingsgevoel
Ghreline ↑ = meer eetlust
Gevolg = meer eten

Een goede nachtrust is dus super belangrijk voor een goede gezondheid!

nachtrustEnkele tips om beter te slapen :

Zorg dat je overdag zo veel mogelijk daglicht krijgt. Ga dus zo veel mogelijk naar buiten, want alleen met overdag voldoende licht kunnen we in de avond voldoende melatonine aanmaken om goed te slapen.

  • Overdag is het nog licht, ga dus op wandel met collega’s tijdens de lunchpauze.
  • Als de dagen weer langer worden kun je ook afspreken met een vriend of vriendin om eventueel in de avond nog even te gaan lopen. Kunnen jullie meteen bijkletsen.
  • Parkeer de auto een stukje verder weg en loop het laatste stuk naar je werk.
  • Doe de boodschappen op de fiets.
  • Altijd al een hond gewild of heb je er een? Laat deze dan zoveel mogelijk uit, met name in de ochtend en overdag als het nog licht is.
  • Kies voor een buitensport : hockey, wandelen, fietsen, … Onze laatste ontdekking is “Geocachen” waarbij je wandelen, puzzelen en zoeken moet combineren om schatten te vinden. Handig om je kinderen op een speelse manier aan het wandelen te krijgen.

Niet te lang doorgaan met bezigheden

Als je in de avond te actief bent gaat de productie van onze ‘actie hormonen’ (zoals adrenaline) te lang door. Op deze manier verstoren we de aanmaak van melatonine. Overdag flink bewegen is wel goed voor een betere slaap, maar sport op zijn laatst op de vroege avond.

Niet te lang doorgaan met licht op je ogen

Als je in de avond te lang doorgaat met bezigheden op je laptop of het kijken van tv verstoort dat de aanmaak van melatonine. Je lichaam denkt immers dat het nog licht is en dat je nog lang niet hoeft te gaan slapen. Dit heeft als gevolg dat je vaak nog uren wakker ligt als je uiteindelijk wel in bed ligt. Zet dus ruim op tijd, ongeveer 2 uur voor je gaat slapen je laptop en/of de televisie uit, ga je favoriete boek lezen. De meesten mensen zullen zich wel herkennen in het feit dat je soms na een paar pagina’s al aan het knikkebollen bent. Zorg als je gaat slapen voor een donkere kamer, een klein beetje licht van bijvoorbeeld een nachtlampje of straatlantaarn kan al storend zijn voor je slaapcyclus.

stress

Reduceer stress

Zorgen of angsten, gaan gepaard met het bekende piekeren waardoor je de slaap maar niet kunt vatten. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om te ontspannen als je stress hebt. Ook meer bewegen heeft een positieve werking bij stress. Je kan beter ontspannen en je maakt endorfines aan, de zogenaamde geluksstofjes.

Voorkom uitputting

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar ontspanning kost ook energie. Als je lichaam zo uitgeput is en je cellen daardoor te weinig energie kunnen produceren kun je maar moeilijk tot ontspanning komen.

Niet te veel genotsmiddelen

Te veel cafeïnerijke of suikerhoudende producten, zoals koffie, cola of een zware koolhydraatrijke maaltijd kan ten koste gaan van een kwalitatieve nachtrust. Cafeïne is juist een oppeppend middel en het zal daardoor langer duren voordat je in slaap valt en vaak slaap je ook onrustig. En het eten en zelfs koffie heeft uren nodig om te worden afgebroken en dat gaat ten koste van jouw heerlijke slaapje.

Het is prima om in de avond een kleine, eiwitrijke snack zoals platte kaas met eventueel wat fruit te eten. Doe dit wel minstens een paar uur voordat je naar bed gaat. Veel, zwaar en te koolhydraatrijk eten vlak voordat je wil gaan slapen is wel echt af te raden. Alle aandacht gaat dan uit naar het verteren van dat eten en er zullen minder van jouw eigen vetten worden verbrand. Verder is het ook goed om in de ochtend ook weer te starten met een koolhydraatarm en eiwitrijk ontbijt om die vetverbranding zo lang mogelijk door te laten gaan. Om koolhydraatarm te eten werken wij met de producten van PowerSlim.

Let op met alcohol. Zelf merk je er niet veel van, want je valt juist sneller in slaap, maar je benodigde diepe slaap is door alcohol korter en minder goed.

Let op met sommige slaapmedicatie

Bijwerkingen kunnen zijn: onrust, rusteloosheid, nervositeit en nachtmerries. En dat is nu net niet de bedoeling. Let hier dus mee op en laat je goed informeren.

En verder

  • Zorg ook voor voldoende ventilatie, frisse lucht is nodig voor een goede en gezonde slaap.
  • Zorg dat het niet te warm is op je slaapkamer, ongeveer 16-18 graden is het beste.
  • Mocht je een slechte slaper zijn en niet afdoende resultaat hebben na het opvolgen van deze tips, kan het verstandig zijn om een afspraak te maken met de huisarts. Wellicht is er meer aan de hand.

 

Groetjes,

 

Karen Leper

www.bodyandstone.be

0499/72 79 88

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.