Wat is lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het is een pijnlijke en chronische ziekte. Een officiële ziekte waar tot de dag van vandaag nog geen medicijn voor is gevonden.
Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet (lipo) en vocht (oedeem).
Lipoedeem komt bijna uitsluitend bij vrouwen voor. Het ontstaan van ervan is vaak tijdens of juist na de puberteit, maar het kan ook later in het leven ontstaan, bijvoorbeeld na een zwangerschap of het intreden van de menopauze.
Kenmerkend bij lipoedeem is dat de dikke benen ook bij afvallen dik blijven. Dit heeft vaak de vorm van een (paard)rijbroek.
Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels, handen en voeten zijn echter nooit aangedaan, dit in tegenstelling tot lymfoedeem. Het is tevens kenmerkend dat de afwijkende vetverdeling zich aan beide zijden voordoet, dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen.
Lipoedeem is niet hetzelfde als overgewicht. Een algemene toename van het lichaamsgewicht of van de BMI is niet rechtstreeks het gevolg daarvan. Ook slanke mensen kunnen last hebben van lipoedeem.

 

Klachten bij lipoedeem

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium ontdekt wordt. De kans op verergering en complicaties kan hierdoor voorkomen worden. Een aantal kenmerken zijn :

 

• Een zwaar, drukkend gevoel in de benen
• Sinaasappelhuid (cellulitis)
• Pijn in de benen
• Bij lichte aanraking reeds pijn en kans op blauwe plekken
• Verschil in kledingmaat tussen onder- en bovenlichaam (2-3 maten)
• Gewichtsproblemen, ook zonder aanwijsbare oorzaak
• Geen zwelling t.h.v. hand- en voetrug

Lipoedeem is niet te genezen. De vetophopingen die zich vestigen op het lichaam zijn alleen te verwijderen door middel van liposuctie. Met behulp van een niet-operatieve behandeling is het mogelijk om lipoedeem onder controle te krijgen en te houden. Wanneer u het niet laat behandelen kan het toenemen en kunnen meer klachten ontstaan. Het is belangrijk om deze aandoening in een zo vroeg stadium te ontdekken via een correcte lipoedeem diagnose. Zo kan snel de eerste stap gezet worden naar een goede behandeling.
Als u lipoedeem vermoedt of lipoedeem pijn ervaart, kunt u contact opnemen met uw huisarts of ervaren specialist. Het herkennen van het lipoedeem stadium is bepalend voor de behandelopties en behandeladvies. Te snel overgaan naar een chirurgische ingreep is namelijk niet altijd de beste optie.

Stadia

Lipoedeem wordt ingedeeld in verschillende stadia. Als lipoedeem niet wordt behandeld, neemt de omvang van de betreffende lichaamsdelen in de loop der jaren steeds meer toe. Daarom is een vroegtijdige diagnose door een specialist en een snel begin met de juiste therapie enorm belangrijk. Alleen zo kan verergering van de aandoening worden tegengegaan.

Stadium 1

• Glad, gelijkmatig verdikt huidoppervlak

Stadium 2

• Oneffen en putjes in de huidoppervlakte (“sinaasappelhuid”)
• Weefselstructuur met grove knopen

Stadium 3

• Sterke vergroting van de omvang
• Zeer grof en verhard huidoppervlak
• Weefsel krijgt kwabachtige vormen aan de benen en/of de armen

Behandelingen:

Zoals hierboven al geschreven stond, bestaat er geen behandeling die lipoedeem geneest !
Wel kunnen we meehelpen met het verminderen van de klachten, mits gepaard gaand met een gezonde levensstijl en beweging !

• Compressietherapie d.m.v. therapeutische elastische kousen
BodySculptor
Endermologie met  LPG-toestel

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.