overgang

Denk aan gezonde voeding -en niet alleen voeding met fyto-oestrogenen- als medicijn

Gezonde voeding en beweging verbeteren altijd de kwaliteit van leven, en zonder je specifiek op voeding met fyto-oestrogenen te richten, helpt het om tijdens de overgang te minderen met bewerkte voeding, koffie, alcohol, suiker. Het probleem met de focus op voeding met fyto-oestrogenen is de mogelijke overconsumptie ervan.

Sla bewerkte voeding over

Voeding van goede kwaliteit is het belangrijkst. Verpakte voeding, fast food en kant-en-klare maaltijden bevatten veel zout, suiker en vet en dit bevordert gewichtstoename en stemmingswisselingen.

Ga voor de gezonde vetten

Veeg de ongezonde en verzadigde versies van het menu en consumeer meer omega-3 vetzuren, bijvoorbeeld uit lijnzaad. Ze helpen het haar en de huid en verminderen vaginale droogheid. Veel studies linken omega-3’s aan een betere stemming. Eet ‘s morgens een eetlepel lijnzaadolie of wat gehakte walnoten bij je ontbijt.

Eet meer fruit en groenten en sla geraffineerde koolhydraten over

Fruit en groenten vullen en voeden, maar veel van ons komen niet aan de dagelijkse hoeveelheid. Eet dagelijks 2 à 3 stukken fruit en een half bord groenten bij lunch en avondeten. Dit verlaagt het aantal calorieën en voorziet in veel meer vezels. Dit is nodig om je maag te slim af te zijn.

Veel vrouwen eten veel te veel op graan gebaseerde koolhydraten, omdat het makkelijk is om een paar koppen rijst en pasta weg te eten. De 200 calorieën per kop tikken snel aan.

Wees pro-proteïne

Een tekort aan proteïnen in je voeding houdt je hongerig; proteïnen houden de honger onder controle en zorgen dat je verzadigd bent. Ga voor 25 tot 30 gram proteïnen bij elke maaltijd om de spieren in goede conditie te houden. Spieren verbranden calorieën in rusttoestand en houden je metabolisme aan de gang. Wij werken met het gamma van PS. food & lifestyle, dit zijn kwaliteitsvolle producten rijk aan vezels, zonder kunstmatige kleurstoffen, aroma’s of bewaarmiddelen.

Drink alcohol met mate

Alcohol triggert gewichtstoename en tevens opvliegers. Na je veertigste werkt je lever minder hard, en kan dit orgaan de alcohol niet meer zo goed verwerken. Alcohol vertraagt het metabolisme met meer dan 70%, berooft je van je slaap en verhoogt je cortisolspiegel. Cortisol verpest je slaap en draagt bij aan opvliegers en nachtelijk zweten. Van alcohol wordt je vet, zweterig en chagrijnig.

Eet donkere chocolade

Eindelijk het goede nieuws ! Je hoeft niet alles te laten staan. Donkere chocolade is rijk aan magnesium en brengt cortisol terug in balans. Ook helpt het je om van slechte oestrogenen af te komen die in verband staan met borstkanker.

Vermijd alles wat opvliegers opwekt

En tot slot : Iedereen is anders, dus wat bij de een opvliegers triggert, hoeft niet zo bij de ander te zijn. Maar over het algemeen lokken koffie, caffeine, alcohol en pikant eten opvliegers uit. Ga over op kruidenthee en doe rustig aan met pittige kruiden en wijn om je hoofd koel te houden. 😊

 

Indien je verdere vragen hebt en graag een duwtje in de goede richting wenst, geef ons een seintje of laat een bericht achter op 0499/72 79 88 of info@bodyandstone.be

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.