Proteïnedieet versus hypocalorisch dieet : enkele veelgestelde vragen

hypocalorisch dieet

Hypocalorisch dieet

Het hypocalorisch dieet is een trage strategie. Het is moeilijk om meer dan 1,5 à 2 kilo per maand te verliezen wanneer je ‘normaal’ blijft eten en alleen maar minder eet. In mijn dagelijkse praktijk, stel ik vast dat met het hypocalorisch dieet (slechts) één derde van de vrouwen er, na talrijke maanden en soms zelfs een jaar, in slaagt het doelgewicht te bereiken. Dit resultaat lijkt me logisch: met dit dieet heeft men altijd honger, wat zeer frustrerend kan zijn. Wie een hypocalorisch dieet volgt, moet gedurende een lange periode alle voedingsmiddelen vermijden die veel calorieën bevatten. En dat zijn precies de dingen die iedereen graag eet: gebak, frietjes, enz.
Op deze manier loopt men het risico om stoornissen van het voedingsgedrag, alsook schuldgevoelens te ontwikkelen, en dan hebben we het nog niet over de negatieve invloed op de omgeving van vrouwen die constant diëten.
hypocalorisch dieet

Proteïnedieet

Omwille van deze redenen, raad ik nu eerder het proteïnedieet aan. Zoals het hypocalorisch dieet, moet het proteïnedieet onder professionele begeleiding gevolgd worden.
Maar opgelet, het gaat hier niet om zakjes proteïnedieet die men in een drogisterij kan kopen en die men kan nemen zonder toezicht. Deze praktijk lijkt me niet doeltreffend en bovendien riskeert men het gewicht opnieuw te zien toenemen zodra men met het dieet stopt. Bij sommige mensen kunnen symptomen van duizeligheid of hoofdpijn optreden gedurende de eerste week. Uw coach helpt je hierdoorheen.
Het echte proteïnedieet is een strategie onder professioneel toezicht die leidt tot een bijzondere stofwisseling, die men ketose noemt.

Wat zijn de voordelen van een proteïnedieet?

PS00001_PowerSlim-Starterspakket_1

1) Vanaf de eerste kennismaking met deze bijzondere stofwisseling (5 eetmomenten per dag + groenten + voedingssupplementen + 150 gram proteïnen afkomstig uit reguliere voeding), hebben de vrouwen geen honger meer, wat goed meegenomen is wanneer men een dieet volgt. De zin om iets lekkers te eten is daarentegen nog steeds aanwezig. De honger wordt gestild wat de calorie aanvoer betreft, maar het eetplezier blijft aanwezig. Het gaat om het genot dat men ondervindt wanneer een gerecht lekker ruikt of wanneer men iets eet waar men verzot op is.

2) Van een proteïnedieet wordt men niet moe, in tegenstelling soms tot het hypocalorisch dieet, dat verantwoordelijk kan zijn voor een gebrek aan energie of voor een gevoel van misselijkheid omwille van een tekort aan calorieën. Een proteïnedieet gaat soms zelfs gepaard met een verhoogde levenslust.

3) Gewicht verliezen gaat zeer snel. Houd rekening met een gemiddeld verlies van 10% van het startgewicht in slechts 4 weken tijd. Wie 60 kilo weegt, kan dus na één maand 6 kilo gewicht verliezen.

4) Het proteïnedieet is wellicht de vermageringsstrategie die de spiermassa het best beschermt. Het verloren gewicht gaat vooral ten koste van vetten en niet van de spieren.

Wat zijn de nadelen van een proteïnedieet?

Dit dieet heeft één groot nadeel: het sociaal aspect en de gezelligheid. Wie een proteïnedieet volgt, eet niet meer op een traditionele manier. Pasta, aardappelen, brood dienen achterwege gelaten bij restaurantbezoek of bij een etentje met vrienden. Dit nadeel mag nochtans niet overdreven worden, omdat de duur van een proteïnedieet vrij kort is, dankzij de snelle resultaten die men ermee kan bereiken. Ook ontvang je van mij een eten-buiten-de-deur gids waarin beschreven wordt wat wel en niet kan.

Komen de verloren kilo’s na het proteïnedieet snel terug?

hypocalorisch dieetJa, de verloren kilo’s komen snel terug als men niet meteen begint met de tweede fase van deze strategie. Het proteïnedieet is eigenlijk de startfase, waardoor men snel het gewenste gewicht kan bereiken. Daarna kan men tot de kern van de zaak komen, d.w.z. leren hoe men correct moet eten: de juiste keuzes maken, en niet meer dezelfde fouten begaan als ‘vroeger’.
Zonder deze tweede fase, heeft het proteïnedieet geen enkel nut, zoals dat trouwens ook het geval is met alle andere diëten, inbegrepen het hypocalorisch dieet. Als het gewenste gewicht bereikt is en men begint opnieuw te eten zoals ‘vroeger’, dan zal het gewicht snel toenemen. Het is dus absoluut nodig te leren uit de fouten die men destijds gemaakt heeft: verkeerde voedingsgewoonten moeten gecorrigeerd worden.

Ik, uw coach 😉 zal u daar persoonlijk bij helpen en ik stel voor u een voedingsbalans op in overeenstemming met uw profiel. Maak gerust eens een afspraak en ik beantwoord graag al je vragen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.