fietsen als lichaamsbeweging

 

fietsen

Ik kies voor de fiets, jij ook ?

 

Wil jij wat aan je conditie doen, maar houd je niet van fitness ? Je bent niet alleen! Door drukke agenda’s en tijdsgebrek verdwijnt lichaamsbeweging al snel naar de achtergrond. Maar toch … is daar de oplossing !

Fietser kan altijd en overal en heeft tal van voordelen. Je verliest gewicht, je verbetert je conditie en weerstand, je voorkomt ziekten en je slaapt beter. Met fietsen kun je, afhankelijk van je tempo, het terrein en je gewicht, gemiddeld tussen de 350 en 1100 calorieën per uur verbranden.
Fietsen is laagdrempelig. Iemand die jaren niet meer heeft gesport, kan toch nog altijd een eindje fietsen.

Je kan de fiets nemen voor allerhande verplaatsingen. Zo hoef je in principe geen tijd vrij te maken om toch te sporten. Je kunt van en naar je werk fietsen, je kinderen per fiets naar school brengen, boodschappen doen op de fiets, uitgaan op de fiets, fietsen op vakantie… Beetje bij beetje word je daardoor steeds fitter en gezonder. Want fietsen verbetert een hoop processen in je lichaam!

Wil je wat vet kwijt raken? Een half uurtje per dag fietsen, zet de vetverbranding al aardig in gang. Ook na het fietsen gaat de vetverbranding door dankzij de constante toename van je actieve spierweefsels.

Zorg ervoor dat je niet te hard fietst, want dan verbrand je meer koolhydraten in plaats van vet. Maar ook niet te langzaam, want dan gebeurt er niet genoeg in je lichaam. Kies voor een tempo waarbij je kan blijven babbelen, prettig en toch sportief.

Door regelmatig te fietsen bouw je meer spierweefsel op. Dit verhoogt je uithoudingsvermogen, zodat je steeds langere afstanden kunt fietsen zonder dat dit je moeite kost.
Het fijne aan fietsen is ook, dat de kans op blessures minimaal is omdat je gewrichten minder belast worden in vergelijking met bijvoorbeeld hardlopen, waarbij je knieën, enkels en bekken veel meer schokken moeten absorberen.

Fietsen is heerlijk ontspannend, zeker als je buiten fietst, het geeft je een gevoel van vrijheid en je kan genieten van het mooie landschap. Je hoofd komt tot rust en je kunt je zorgen van alledag even opzij zetten. Ook na een drukke werkdag geeft het je de kans te onthaasten.

Fietsen werkt cholersterolverlagend. Je spieren verbruiken de bouwstoffen van cholesterol, waardoor het zich niet kan opstapelen en je aders niet kunnen dichtslibben.

Fietsen vermindert de kans op diabetes type 2. Wanneer je ongeveer 3 keer per week fietst, dan is je lichaam beter in staat om suiker (glucose) gemakkelijker uit het bloed te halen. Als gevolg hiervan zal je insuline-aanmaak en bloedsuikerspiegel dalen.

Fietsen zorgt ervoor dat je dieper en beter slaapt. Als je iedere dag een half uurtje fietst, zal je merken dat je veel minder tijd nodig hebt om in slaap te vallen. Doordat fietsen een buitensport is, krijgen je hersenen meer zuurstof, letterlijk meer lucht. Daarnaast kun je je in de natuur heerlijk ontspannen. En omdat je buiten bent en veel daglicht ziet, zal je lichaam een beter bioritme ontwikkelen. Je lichaam zal ’s avonds sneller moe zijn, wanneer het donker wordt. Daardoor val je beter in slaap en zal je ook rustiger slapen.

Fietsen is ontspannend voor je geest, je hersenen krijgen een opkikker door de extra toevoer van zuurstof. Je kan je hoofd leegmaken en je ervaart minder stress waardoor je de zaken beter kan relativeren. Fietsen opent je gedachtenpatroon dat anders gebonden is aan to-do lijstjes, stress en getob.

Kortom, van fietsen wordt je fit, sterk, gezond én gelukkig !

fietsen

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.