Ons lichaam heeft omega 3 vetzuren nodig om goed te kunnen functioneren.

Omega 3 vetzuren zijn heel belangrijk voor je gezondheid. Ze verminderen de kans op hart- en vaataandoeningen en depressie en angststoornissen. Bovendien verminderen ze ontsteking en klachten bij immuunziekten zoals reuma, astma en de ziekte van Crohn. Kortom omega 3 vetzuren zijn bevorderlijk voor zowel onze lichamelijke als geestelijk conditie.

Omega-3-vetzuren helpen ook in de overgang tegen depressie en opvliegers (zowel in aantal als in hevigheid) en tegen postmenopauzale osteoporose, borstkanker en hartziekten.

Omega 3 vetzuren zijn dus essentieel voor onze lichamelijke en mentale gezondheid. Het vervelende is dat ons lichaam omega 3 vetzuren onvoldoende zelf kan aanmaken. Dat betekent dat we deze vetzuren via onze voeding moeten opnemen. Er zijn twee soorten omega 3 vetzuren : de twee dierlijke varianten EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), en de plantaardige variant ALA.

De plantaardige variant ALA is onder meer aanwezig in groene bladrijke groenten (zoals spinazie en waterkers), maar ook in noten, lijnzaad, koolzaad, sojabonen en walnootolie. Vooral vette vissoorten zoals haring, makreel, wilde zalm, sardines en ansjovis zijn goede bronnen van EPA en DHA. De Gezondheidsraad adviseert om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis. Dit levert de geadviseerde hoeveelheid visvetzuren van 500 mg/dag. Bij een uitgebalanceerd koolhydraatarm dieet, zoals het PS. food & lifestyle-programma, loop je dus geen risico op een tekort aan omega 3. Hier wordt immers reeds in een strikte fase geadviseerd 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis.

Als je te weinig vis eet of zelfs helemaal geen vis lust, dan kan je voldoende EPA en DHA binnenkrijgen door het gebruik van visoliesupplementen.

omega 3

Voedingstips :
  • Eet 2 x per week vis, waarvan 1 x vette vis zoals zalm, haring, sardines, ansjovis of makreel. Ook binnen het PS. food & lifestyle-programma wordt rekening gehouden met deze hoeveelheden.
  • Gebruik verse of diepvries vis, maar liever geen kant-en-klaar bereide vissoorten.
  • Vermijd het gebruik van tonijn of zwaardvis, want ze bevatten vaak meer toxische stoffen en het zijn bovendien beschermde diersoorten.
  • Kies voor producten die rijk zijn aan omega 3 vetzuren, bijvoorbeeld eieren.
  • Vervang kaas en vleesbeleg door gerookte zalm, gerookte forel of heilbot.
  • Neem als lunch eens een salade met garnaaltjes.
  • Eet als gezond tussendoortje een portie walnoten of meng ze in een salade.
  • Kies als aperitiefhapje voor een stukje haring of ansjovis.

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.