pilates

Pilates ….. waarom zou dat niks voor jou zijn ?

pilates
Denk je erover een les pilates volgen ? Doen! Het heeft namelijk oneindig veel voordelen. Je wervelkolom wordt sterker en soepeler, je lichaamshouding verbetert en je maakt je diepe spieren sterker zonder fitness gear nodig te hebben. Pilates is voor elke sportdiscipline een aanvulling, je leert beter bewegen waardoor je tennis-, voetbal-, zwemprestaties, … alleen maar verbeteren.

Waarom doet dan niet iedereen aan pilates? “Omdat het een sport voor meisjes is.” ” Omdat het niet zwaar en uitdagend genoeg is.” “Omdat ik niet flexibel ben.” Allemaal beweringen die één: veel mensen tegenhouden om pilates te proberen, en twee: niet waar zijn. Hier heb je 6 fabels over pilates die je vanaf nu nooit meer hoeft te geloven.

Fabel 1: pilates en yoga zijn hetzelfde

Pilates en yoga zorgen beiden voor een betere houding en beiden maken je sterker en flexibeler, maar dat betekent niet dat ze hetzelfde zijn. Yoga wordt ten eerste meer gezien als een lifestyle, waarbij geestelijke betrokkenheid een grote rol speelt. Ook moet je bij yoga experimenteren wat voor jou het best voelt. Veel posities voelen voor iedereen weer anders en moeten dus ook anders benaderd worden. Pilates daarentegen is een stuk gestructureerder, de oefeningen zijn dynamischer en flexibiliteit speelt een minder grote rol. Ook is pilates meer gefocust op het fysieke lichaam, en yoga in verhouding meer op geestelijke gezondheid.

Fabel 2: pilates is alleen voor vrouwen

Wie dit zegt heeft waarschijnlijk nog nooit pilates geprobeerd. Alleen omdat er geen loodzware gewichten in het spel zijn wordt het door veel mannen (en ook vrouwen) overgeslagen. Maar als je jezelf uitdaagt, is het een pittige work-out die je je de volgende dag zeker nog herinnert. 😉

Fabel 3: pilates is alleen voor je buikspieren

Van pilates krijg je zeker een setje sterke buikspieren, maar dat is niet het enige voordeel. Er zijn zoveel verschillende oefeningen dat je makkelijk een full-bodytraining in elkaar kunt zetten. Door middel van de juiste oefeningen train je sterke benen, billen en armen, en je kunt pilates-oefeningen zelfs in een cardio-training verwerken.

Fabel 4: pilates is makkelijk – je ligt alleen maar op een mat te stretchen

Ja, je hebt alleen een yogamat nodig en ja, de meeste oefeningen kun je gewoon liggend uitvoeren. Maar onderschat het niet. Met pilates gebruik je de diepere, kleinere en stabiliserende spieren die vaak worden overgeslagen, en dat zul je zeker voelen. Als je de oefeningen helemaal correct uitvoert, liefst onder begeleiding van een gediplomeerd pilates-instructeur, creëer je een heel pittige training !

Fabel 5: met pilates kun je snel gewicht verliezen

Pilates heeft ontzettend veel voordelen, maar het verliezen van tientallen kilo’s in een korte tijd hoort daar niet bij. Sowieso moet je altijd op je voeding letten als het om (langdurig) afvallen gaat. Door langere tijd pilates te doen krijg je wel een strakker lichaam, vooral rond de buik en de billen, en dat zijn nu toch net de meest voorkomende probleemzones.

Fabel 6: je moet lenig zijn om pilates te kunnen doen

Omdat pilates vaak wordt vergeleken met yoga, denken veel mensen dat je jezelf in allerlei acrobatische posities moet kunnen wringen. No worries, één van de voordelen van pilates is juist dat iedereen het kan doen. Of je nu professioneel turnster bent of nog steeds met geen mogelijkheid met je handen bij je tenen kunt komen. Je pilates-instructeur past de oefeningen aan op jouw niveau, en je zult zien dat je na een tijdje opeens wél je tenen kunt grijpen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.