zwangerschap

Zwangerschap en Pilates

Pilates voor/tijdens/na de zwangerschap is 1 van de beste manieren om jezelf in vorm te brengen of te houden.Het krijgen van een baby is een geweldige ervaring. Het enige wat telt is de baby’s gezondheid en welzijn. Om je baby alles te geven wat hij/zij nodig heeft, is het van belang goed te zorgen voor jezelf.

Waarom Pilates ?

Pilates is gericht op het verstevigen van alle spieren rondom de wervelkolom.
Alle oefeningen gebeuren vanuit de “Powerhouse”, diepe buik-rug-en bekkenbodemspieren, die de wervelzuil stabiliseren. Dit is van onschatbare waarde om je zwangerschap en bevalling te ondersteunen. Ook erna helpt het je om snel terug in vorm te komen.
Pilates is een zeer flexibele oefenvorm. De meeste oefeningen kunnen eenvoudig aangepast worden om gericht te werken op buik, bekken en rug, ook indien je beperkingen of pijn hebt.
Zoek een gekwalificeerde Pilates-leraar die je een 1-op-1 sessie kan geven om je work-out te optimaliseren in functie van jouw lichaam. De oefeningen moeten zeer nauwkeurig gebeuren om er het meeste voordeel uit te halen.

Welke invloed heeft de zwangerschap op de buik- en bekkenbodemspieren ?

Tijdens de zwangerschap zijn de buikspieren meer kwetsbaar doordat ze uitgerekt worden door de groeiende baby in de baarmoeder.
Als je buikspieren verslapt zijn heb je meer kans op rugklachten of bekkeninstabiliteit.
De bekkenbodemspieren komen meer onder druk te staan door het gewicht van de baby en de verbreding van het bekken. Resultaat : het vergt meer moeite om deze spieren aangespannen te houden gedurende langere tijd.
Indien de bekkenbodemspieren te zwak zijn, hebt u last van urineverlies bij hoesten of niezen.

zwangerschap

Wat heeft Pilates u te bieden tijdens uw zwangerschap ?

Pilates is zeer effectief tijdens de zwangerschap aangezien het werkt op de buik-en bekkenbodemspieren, 2 spiergroepen die verzwakken gedurende de 9 maanden. De oefenmethode verlaagt het risico op rug- en bekkenklachten doordat ze alle spieren rondom de wervelkolom verstevigt.
Via de focus op ademhaling worden de ribbenkast en bovenrug soepel gehouden. Je houding, die verandert door het dragen van de baby, wordt gecorrigeerd.

Wat na de zwangerschap ?

Nu de baby er is, zijn je buikspieren en bekkengordel nog steeds uitgerekt en slapper. Ze moeten als het ware terug wennen aan hoe het leven was voor de zwangerschap. Neem de tijd en wees geduldig; Pilates helpt je weer de controle over je lichaam terug te krijgen door te focussen op lichaamsbewustzijn.
Wees niet ontmoedigd als je lichaam niet meteen doet wat je vraagt. Je zwangerschap duurde immers 9 maanden.
De beste manier om je buik terug strakker te krijgen is door je Powerhouse te versterken en dat is wat Pilates doet !

Aarzel dus niet !!!

Gedurende je ganse zwangerschap kan je starten met Pilates en de voordelen ervan voor je lichaam ervaren. Neem gerust contact met me op, voor meer concrete info !!!!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.