Afvallen = 5 tips bij het etiketten lezen.

Ze schreeuwen om je aandacht: Etiketten op kleurrijke verpakkingen in de supermarkt, tankstation, of bedrijfsrestaurant. Ze beloven van alles: vetarm, zonder toegevoegde suikers… dat móet wel gezond zijn!

etiketten lezen op verpakkingen om gezond inkopen te doen

Helaas is het tegenovergestelde eerder waar: belooft een product vetarm te zijn, dan zit het vaak vol met suiker. Zo krijg je ongemerkt niet de juiste voedingsstoffen binnen, of zelfs teveel van de verkeerde…

Dus wil jij je niet laten misleiden door al die schreeuwerige verpakkingen, dan kan je maar beter zélf een expert worden op het gebied van etiketten. Met deze 5 tips help ik je graag op weg.

  1. Kies voor onbewerkte producten: lekker vers fruit & groenten, noten & zaden of graanproducten. Maak bijvoorbeeld eens je eigen tomatensaus van échte tomaten.
  2. Hoe schreeuweriger de verpakking, hoe minder een product het zal waarmaken. Kies daarom voor de ‘kneusjes’ onder in het schap. Bijvoorbeeld zo’n kilozak muesli, daar zitten alleen maar granen en rozijnen in.
  3. Het eerste ingrediënt dat in de ingrediëntenlijst voorkomt, is het meest aanwezig in het product. Is het eerste ingrediënt suiker? Laat het dan maar in het schap staan. Let ook op ! Zetmeel en witmeel worden in je lichaam ook als suiker opgenomen, glucose, fructose, …-ose, allemaal suiker !
  4. Laat je niet afschrikken door een hoog vetpercentage. Een avocado is bijvoorbeeld heel vet, maar deze vetten zorgen er wel voor dat jouw lichaam goed gaat verbranden! Ja, het klinkt tegenstrijdig, maar om af te vallen heb je goede vetten echt nodig. Pas op met geharde plantaardige vetten zoals in harde margarine, frituur- en bak en braadvetten. Ze komen ook voor in snacks, koek, gebak en fastfood. Deze kunstmatig gecreëerde vetten worden ook wel transvetten genoemd en zijn ongezond. Staat bij de ingrediënten plantaardig vet, gedeeltelijk gehard of gehydrogeneerd vet, dan kan er transvet in het product zitten. In hun natuurlijke staat zijn plantaardige vetten niet ongezond, ze worden pas ongezond als ze in de fabriek bewerkt worden.
  5. Wettelijk gezien, is een product pas light als er tenminste 30% minder calorieën, vet of suiker in zit. Bij 30% minder vet of suiker betekent het niet automatisch dat er ook 30% minder calorieën in zit. Vaak scheelt het maar een paar calorieën. Houd het alsnog bij een bescheiden portie!

Het is nu duidelijk: in het vervolg pak je dié producten die het minst aan toegevoegde suikers, zout en (verzadigd) vet bevatten.

Wil je meer weten over gezonde voeding en afslanken, maak dan vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.