Wat je iedere dag eet heeft invloed op je gezondheid. Door vooral te kiezen voor plantaardige voeding, zoals groenten, krijg je veel vezels en gezonde voedingsstoffen binnen. Tijdens het PS. food & lifestyle programma adviseer ik zowel ’s middags als ’s avonds groenten te eten. Maar is er een verschil tussen verse groenten en diepvriesgroenten?

Verse groenten

verse groentenVerse groenten worden blootgesteld aan een heleboel omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat de kwaliteit en de nutritionele waarde veranderen. Zowel de bewaringstijd als -temperatuur kunnen de voedingswaarde van verse groenten behoorlijk beïnvloeden . Vaak worden verse groenten onrijp geplukt. Tijdens het transport hebben ze tijd om verder te rijpen. Het geeft de groenten echter minder tijd om de volledige voedingswaarden te ontwikkelen ten opzichte van volledig gerijpte groenten. Verder worden de groenten tijdens het transportgekoeld bewaard en vaak behandeld met chemicaliën om bederf tegen te gaan. In de supermarkt kan je ‘verse’ groenten vinden die gemiddeld toch al een aantal dagen tot een week in de stock hebben gelegen, en die dus ook al een deel van hun vitamines verloren hebben. Denken we aan groenten die van ver moeten komen, bvb sojascheuten of groene asperges, dan is deze termijn nog veel langer.

 

Diepvriesgroenten

diepvriesgroenten

Diepvriesgroenten worden meestal geplukt wanneer ze volledig rijp zijn, op het moment dat ze de meeste voedingsstoffen bevatten. Vervolgens worden ze binnen enkele uren gewassen, geblancheerd, gesneden, ingevroren en verpakt. Het blancheren zorgt voor een licht verlies van voedingsstoffen, vooral vitamine C en folium zijn gevoelig voor warmte, maar over het algemeen is dit verlies aan voedingsstoffen niet groter dan wanneer je de groenten zelf zou koken. In bevroren toestand blijven de voedingswaarden van de groenten redelijk stabiel. De vitamines en voedingsstoffen zitten als het ware opgesloten en gaan er amper op achteruit indien ze op de juiste temperatuur ingevroren blijven.

 

 

Het verschil

Diepvriesgroenten zijn zeker even gezond als verse groenten ! Beiden verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten. Als er een daling van voedingstoffen te zien is bij diepvriesgroenten dan is deze meestal klein.

Hoe haal je het beste uit je groenten?

  • Bij het selecteren van je diepgevroren of ingeblikte groenten kies je best voor de producten zonder saus of dressing. Dat zijn immers de voornaamste bronnen van vet en zout.
  • Zorg ervoor je groenten zo snel mogelijk na aankoop in te vriezen op een temperatuur van ongeveer -18° C.
  • Consumeer je ingevroren groenten binnen de zes maanden na aankoop, tenzij anders aangegeven op de verpakking.
  • Ingeblikt voedsel bewaar je best op een droge, donkere en koele plek.
  • Voedingsstoffen die oplossen in water gaan verloren tijdens het koken. Je kan het verlies ervan voorkomen door een minimale hoeveelheid water te gebruiken.
  • Andere kookmethodes zoals bakken in de pan, stomen of opwarmen in de microgolf zorgen ervoor dat de voedingsstoffen nog beter bewaard blijven.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.